Kultúra

A kulturális eseményekben a városi könyvtár játszik fő szerepet, melynek hagyománya 1860-ig nyúl vissza, mint „Egyesült olvasókör”. Községünk területén több amatőr kultúregyesület tevékenykedik, mint pl. a Csobolyó, az Aranykapu, a Vadvirág, a Vénusz, a Lola, a Musica Humana kamarakórus és más amatőr csoportok. Ada központjában található egy nyitott színpad a nyári rendezvényeknek.

kultura1

Rendezvények:
• Az Aratóünnepség az Ada napi ünnepség keretében kerül megrendezésre. Az aratóbál mellett a népiesség szempontjából érdekesek a különböző versenyek, kaszálásban és búzakévézésben, amelyeket a hagyományoknak megfelelően rendeznek meg, valamint ilyenkor különféle kenyereket és péksüteményeket is készítenek.
• A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat a község szülöttének, Szarvas Gábornak az emlékére rendezik, aki az egyik legjelentősebb magyar nyelvművelő volt.
• A Novak Radonić Simposium, amely 1995-től képzőművészeti teleppé fejlődött, összefogja a hazai és a szomszédos országok képzőművészeit. A magas művészeti értéket képező alkotások Ada község tulajdonát képezik és egyúttal gazdagítják a városi galériát.
• A motorosok találkozóját az adai Cobra klub szervezi, ahol összegyűlnek és versenyeznek a motortulajdonosok és a motorok kedvelői, hazaiak és külföldiek egyaránt. A rendezvény mellett szórakoztató műsorok is vannak.

kultura2

• Gulyásfőző és halászléfőző verseny, az alkalomhoz illő programokkal.
• Az Aranykapu Vásár egy szabadtéri rendezvény, kézműves termékekkel és esti szórakoztató programokkal Ada sétálóutcáján, népzenei és néptánc műsorral, ahol a népi kézművesek kiállított termékei megvásárolhatók (gölöncsérek, nemezelők, tímárok, kézimunkázok).
• MIRK- Kézművesek és Gyűjtők Nemzetközi Kiállítása
• A sportturizmus szempontjából legjelentősebb rendezvények a Lovasderbi, különösen a ,,Јоó József“ Emlékverseny, amely számos vendéget vonz itthonról és külföldről egyaránt. A nagy és szépen rendezett lóversenypálya az ország legnagyobb lóversenypályái közé tartozik. A lovassport minden látványossága mellett gazdag vendéglátói kínálat kíséri ezeket a rendezvényeket.
• Az adai és moholi Kutyakedvelők Egyesületei minden évben megszervezik a Szövetségi és a Nemzetközi Kutyakiállítást, melyek helyszínei a szabadidő parkok.

Facebook
Facebook
SHARE