Látnivalók

Jellegzetes épületek

Ada

Városháza


latnivalok1

Cseh Károly Általános iskola – Ada


latnivalok2

Mohol

Novak Radinić Általános iskola – Mohol


latnivalok4

latnivalok3


Szakrális épületek

Ada

1760-ban építették adán az első római-katolikus templomot. Vert falú és nádfedeles volt. Nagysága pedig legfeljebb 4öl(1öl=1,89m). Tornya nem volt de azért volt egy kb.40 librás harangja(1 libra=460gramm). A templom a mai autóbuszállomás helyén lehetett(a mai Ivo Lola Ribara) . Az új templom építését 1795-ben fejezték be. A templom téglából,újbarokk stílusban épült,és még abban az évben felszentelték. A főoltárképet,ami a Szentháromságot ábrázolja, a soproni származású,Franz Maurer festette meg. Egy vihar után a templomtorony 1958-ban ledőlt. Az új torony építését 1969-ben kezdték meg ,de csak 1972-ben tudták befejezni. A templomtoronyban 4 harang van,a legnagyobb 788 kilós.

latnivalok5

Az első templom 1759-ben épült,majd 1847-ben egy lázadás alkalmával tönkretették,és végül 1925-ben lebontották, a helyére pedig felhúzták a mai Urunk Mennybemenetele templomot,ami az egyike a legszebb templomoknak Vajdaságban. A tervezője Danilo Popović építész volt, a templom öt kupolás épület,mely a szerb-bizánci stílusban épült. A munkálatok vezetői Josif Ginder,Đoka Bošković és Mita Bakić volt. A festményeket (32) az előző templomban a püspöki és szűz oltáron Novak Radonić festette. Közülük csak 7 található a mostani oltáron,a többit a keresztelő helységben tartják és rendkívül nagy értékük van. Az építéshez mintául szolgált a koszovói Gračanica ,a freskókhoz pedig az oplenaci Szent György templom. A templom állami védelem alatt áll a 1028/49.rendelet alapján 1949.július 13. óta. Ma 140 adai pravoszláv család végzi aktívan a gondozását,ahogy néhány pravoszláv is akik ugyan itt születtek,de nem itt élnek.

latnivalok6

Mohol

A moholi római-katolikus plébániatemplom Szent György tiszteletére épült 1804-1805-ben,és 1825-ben lett megáldva, 1902-ben pedig kibővítették. A toronyban 4 harang található,a legnagyobb 922kg. A Szent György lovagot ábrázoló főoltárképet Von Josef Kesler festette Bécsben 1882-ben. Minden év április 24-én kerül sor a Szent Györgyi búcsú megrendezésére,a második búcsút minden év szeptember 29-én tartják,ha ez vasárnapra esik,amennyiben ez nem így van,a búcsú áttevődik október első vasárnapjára.

latnivalok7

A moholi pravoszláv templom értékes ikonjaival egyedi a maga nemében. A Szent Száva nevet viseli és 1824-ben építették. Az alapkövet Nikolaj Popović szentelte fel. A templomot Vasilije Kovačić esperes szentelte fel. Az ikonosztász Arsenije Teodorović munkája,a főoltár központi képeit Novak Radonić festette meg. A szószéket Jakob Milić adományozta 1846-ban. A templomban 4 harang található, a legnagyobb 2137kg.

latnivalok8

Tótfalu

Törökfalu római-katolikus temploma 1972-ben épült Szent Gellért tiszteletére, a plébánia épülete 1998-ban készült el.

latnivalok9

Völgypart

Völgyparti római katolikus templom 1969- ben épült és az Egek Királynője nevet kapta.

latnivalok10


Szobrok és emlékművek

Szent István


latnivalok11

Cseh Károly


latnivalok12

Szarvas Gábor


latnivalok13

Radivoj Popović


latnivalok14

Novak Radonić


latnivalok15


Tisza folyó – Budzsák

A Tisza a Duna leghosszabb bal oldali mellékfolyója, átszeli az egész Alföldet. Ukrajnában ered, a Kárpátok térségében, majd áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia területén, végül pedig a szerbiai (vajdasági) Szalánkeménnél ömlik a Dunába.
A Tisza hossza valamikor 1419 km volt. Az Alföldön folyik keresztül, amely Közép-Európa legnagyobb síksága, s mint minden síkság, lelassítja a folyók futását. A Tisza is rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki, így gyakoriak voltak az áradások.Több kisebb, sikertelen próbálkozás után gróf Széchenyi István szervezte meg a Tisza szabályozását, ami 1846. augusztus 27-én vette kezdetét. A szabályozás eredményeként a folyó új hossza 962 km lett.Vajdaságban a Tisza képez természetes határvonalat Bácska (jobb part) és Bánát (bal part) között. A Tisza 532 kilométeren hajózható, szerbiai szakasza 168 km hosszú. A Bácskai-csatorna a Tiszát összeköti a Dunával, a Bega-csatorna pedig a Temessel.
A Tiszának nem volt állandó folyómedre, több ágban folyt, s áradásokkor egy dombot sohasem árasztott el a folyó. A lakosság rendszeresen erre a dombra (szigetre) menekült a hódítók elöl is, s e szigetről nevezték el végül Adának a települést.

latnivalok16

latnivalok17

A Tisza folyó mellett itt ered a Budzsák folyócska, mely észak-nyugati irányban folyik a lösszsíkságon 32 kilométeren át. A folyócska felét 14 km hosszúságban gyűjtő tóvá alakították az egyéni mezőgazdasági földek öntözése végett és rekreációs célokból.A szélső nyugati részen Völgypart településnél egy kis részen a Csík folyó halad át.
A Budzsák mesterséges tó az Ada község területén húzódó folyócskának, az Adai-barának a medrében alakult ki.
Ahhoz, hogy mesterséges tavat hozhassanak létre, az Adai-bara medrét ki kellett tisztítani, ezt a zentai DTD vállalat végezte el. 1988-ban a községi terv alapján, Ada község, a DTD vállalat és a Halász József Mezőgazdasági Kombinát közös összefogásának eredményeként egy földgát megépítésével és a medernek Tisza-vízzel való feltöltésével kialakult egy 14 négyzetkilométeres tó. Ez a mesterséges tó Budzsák néven vált ismerté.

latnivalok18


Parkok

Ada

• Központi park
• Szabadidő park
• Vasúti park

Mohol

• Szabadidő park – Tisza virág

Facebook
Facebook
SHARE